Wat is het water- en energieverbruik van uw vaatwasser?

Wilt u weten hoeveel u nu met uw nieuwe vaatwasser aan water- en energiekosten kwijt bent? Wij leggen u hieronder uit wat een vaatwasser verbruikt en hoeveel u daarvoor jaarlijks aan energie kosten betaalt. Hierbij worden de vaatwasser met energieklassen van A tot F geclassificeerd. Vaatwassers met energieklasse A is het zuinigst en met F en minst zuinigst.

  Energieverbruik per keer Energieverbruik per jaar Energiekosten per jaar Energiebesparing over 15 jaar
A 0,54 kWh 151 kWh € 68,- €820,-
B 0,65 kWh 181 kWh € 82,- €615,-
C 0,73 kWh 206 kWh € 93,- €450,-
D 0,82 kWh 231 kWh €104,- €285,-
E 0,91 kWh 255 kWh €115,- €120,-
F 0,97 kWh 273 kWh €123,- € 0,-

Het energieverbruik van een vaatwasser

Iedere vaatwasser beschikt over een energielabel. Hierop is te zien hoeveel een vaatwasser per 100 wasbeurten aan energie verbruikt. De cijfers uit het bovenstaande tabel zijn gebaseerd op 280 wasbeurten per jaar. Wat gelijk staat aan ongeveer 5 wasbeurten per week. Vermenigvuldig dit met het aantal kWh uw vaatwasser in zijn energieklasse verbruikt en u weet uw jaarlijkse kosten. U kunt hiermee ook uw besparing vergelijken wanneer u voor een lager geclassificeerde vaatwasser en dus meer aan energiekosten kwijt zult zijn.

Het waterverbruik van een vaatwasser

Naast het energieverbruik staat ook het waterverbruik op het energielabel vermeld. Hiervoor moet u kijken naar het kraantje. Onder het kraantje staat een getal vermeld, deze geeft aan hoeveel liter de vaatwasser tijdens het eco programma gebruikt. Vermenigvuldig dit met het huidige watertarief per liter om zo het gemiddelde uit te rekenen. Net als bij het energieverbruik baseren we onze gegevens op 280 vaatwasbeurten per jaar.

Hoge energiekosten verminderen?

Vaatwasser met een lager energielabel beschikken over het algemeen van een goedkopere prijs. Dit maakt het verleidelijk om toch voor een vaatwasser te kiezen vanwege de goedkopere aanschafprijs. Bedenk hierbij wel dat u op langer termijn op uw energiekosten kunt besparen door een vaatwasser aan te schaffen die een hoger energielabel heeft. Daarbij komt ook kijken dat deze energiezuinige vaatwasser beter zijn voor het milieu. U bespaart dus niet alleen jaarlijks op uw energiekosten, maar denkt u ook aan het milieu.

Persoonlijk advies in één van onze winkels

Heeft u na het lezen nog vragen met betrekking tot het energieverbruik? Of heeft u nog vragen over de juiste vaatwasser afgestemd naar uw wens. Bezoek dan één van onze winkels of neem contact op.  

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Bekijk ons ruime assortiment aan inbouw vaatwassers en vrijstaande vaatwassers.