Welke kijkafstand voor uw televisie?

Er zijn vele factoren belangrijk om de ultieme kijkervaring te kunnen beleven. De beeldtechnieken en kijkafstand spelen hierbij een grote rol. Als u te ver van de televisie af zit kan u de detail van het beeld niet goed zien. Wanneer u te dichtbij zit kan u de pixels van scherm zien. Wij leggen u graag uit wat de beste kijkafstand is voor verschillende televisie.

Kijkafstand per inch

Afhankelijk van uw inchformaat wordt een specifieke kijkafstand aangeraden:

  • 32 inch: tot 2,5 meter
  • 43 inch: 1,5 meter tot 3 meter
  • 49 inch: 2 meter tot 3,5 meter
  • 55 inch: 2 meter tot 4 meter
  • 65 inch: vanaf 3 meter

Uiteraard speelt persoonlijke voorkeur en gebruik situatie een grote rol.

Formaat en resolutie

Op het moment dat u te dicht bij de televisie zit zijn de pixels op het scherm te zien. Tegenwoordig beschikken veel televisie over 4k resolutie waardoor de kans op he zien van pixels kleiner is. Wel moet u bij televisie vanaf 55 inch extra op de kijkafstand letten, omdat te dichtbij de scherpte sterk kan verminderen. Bij televisie van 32 inch is full hd vaak voldoende en heeft u geen 4K nodig.

Uw gebruikssituatie

Voordat u de kijkafstand bepaald is het belangrijk goed na te denken over u gebruik van de televisie. Wanneer u veel gamet is het beter iets dichterbij het scherm te zitten. Zo zijn details en snelle beweging beter zichtbaar. Kijkt u veel sport, dan is het beter iets verder weg te zitten zodat u de bal niet steeds met uw ogen hoeft te volgen.

Heeft u vragen over televisie of wilt u de kijkafstand zelf ervaren? Neem contact met ons op of kom langs in één van onze winkels!