Welke stofzuiger voor harde en houten vloeren?

Heeft u thuis een harde of houten vloer? Dan moet u met een aantal dingen rekening houden bij het kiezen van uw nieuwe stofzuiger. Lees hier hoe u het beste schoonmaakresultaat behaalt zonder dat u daarbij uw vloer beschadigt.

Zuigkracht

De meeste stofzuigers hebben de mogelijkheid om de zuigkracht handmatig in te stellen. Dit is vooral handig als u een harde of houten vloer heeft. Op vaste vloeren zoals plavuizen, parket of tegels is een stofzuiger met een hogere zuigkracht gewenst. Bij losliggende vloeren, zoals laminaat, linoleum of zeil, is het niet handig de zuigkracht op maximaal te zetten. De kans bestaat dan namelijk dat losliggende delen vastzuigen aan de borstel van de stofzuiger.

Een stofzuiger kiezen met de gewenste zuigkracht

Stofzuigerborstels

Voor harde en houten vloeren heeft u bij zowel de traditionele stofzuiger (met of zonder zak) als de steelstofzuiger de keuze uit twee stofzuigerborstels: een combiborstel en een parketborstel. Een steelstofzuiger heeft een ronddraaiende, zachte borstel en ziet er anders uit dan bij traditionele stofzuigers. De functie is echter hetzelfde: het voorkomen van krassen op uw houten vloer. Stofzuigers speciaal voor houten vloeren hebben altijd een parketborstel inbegrepen.

Combinatieborstel vs. Parketborstel

Combiborstel

Een combinatieborstel gebruikt u op alle harde vloeren, behalve op houten vloeren. Let wel op bij losliggende vloeren. De kans dat bij een hogere zuigkracht de borstel vacuüm trekt aan de vloer is groter doordat deze borstel geen lange haren heeft zoals een parketborstel. Heeft u dus een linoleum, zeil of laminaat vloer? Dan raden wij een stofzuiger met parketborstel aan.

Parketborstel

Een parketborstel gebruikt u voor kwetsbare, houten vloeren. Deze borstel heeft langere en zachtere haren, zodat uw vloer niet beschadigt. U kunt een parketborstel ook gebruiken als u losliggende vloeren heeft. Door de langere haren, is er meer ruimte voor lucht tussen de vloer en de zuigmond van de stofzuiger. Zo zuigt u de vloer niet vacuüm en zuigt de stofzuigerborstel zich niet vast aan de vloer.