Hoe kunt u witte aanslag op uw schone glazen voorkomen?

Het is een welbekend fenomeen: schone vaat die een witte of doffe aanslag hebben. De witte aanslag op uw vaat is gemakkelijk te voorkomen en kan zelfs met een goede aanpak nog verwijderd worden. Maar hoe komt dit nou? En wat is hier tegen te doen? Lees hieronder wat u hiertegen kunt doen.

Kalkaanslag of glascorrosie?

Er zijn twee mogelijke oorzaken die voor de witte aanslag op uw schone glazen kunnen zorgen. Dit kan door kalk of glascorrosie ontstaan. U kunt gemakkelijk na gaan welke van de twee de witte aanslag veroorzaken door een druppeltje witte wijn azijn te gebruiken. Wrijf de witte wijn azijn over de aanslag. Wanneer het waas verdwijnt, heeft u met kalkaanslag te maken. Is dit niet het geval? Dan heeft u met glascorrosie te maken. Maar wat moet u in beide gevallen doen om dit te voorkomen? U leest hieronder

Kalkaanslag verwijderen

Kalkaanslag kunt u op twee manier verwijderen: met de hand of in de vaatwasser.

Kalk aanslag handmatig verwijderen

Vul u gootsteen of teil met warm water en voeg daar een dop witte wijn azijn aan toe. Plaats uw glazen zorgvuldig in het mengsel en laat het een kwartier intrekken. Vervolgens spoelt u de glazen met schoon water af en wrijft u de glazen met een schone theedoek schoon. En voilà uw vaat is kalkaanslag vrij! Kalk aanslag met de vaatwasser verwijderen Plaats alle glazen voorzien van kalkaanslag in de vaatwasser. Plaats in bestekmandje twee tabletten kunstgebitreiniger. Tijdens dit proces hoeft u geen vaatwastabletten te gebruiken. Wanneer al uw vaat en de twee tabletten in vaatwasser is geplaatst, kunt u een standaard vaatwasprogramma aanzetten. Het is hierbij wel belangrijk dat u daarna goed uw vaat afdroogt. Hierbij is het wel belangrijk dat u vaatwasser voldoende zout bevat. Het zout in uw vaatwasser laat de waterontharder zijn werk doen.

Glascorrosie voorkomen

Glascorrosie is helaas niet meer te herstellen. Glascorrosie kan als doffe aanslag, regenboogachtige verkleuring of krassen ontstaan. Maar hoe voorkomt u dit dan? Lees de onderstaande stappen.

Stap 1: De regenboogachtige verkleuring verwijderen

Maak een mengsel van water en één theelepel van zuiveringszout of tandenpasta. Gebruik een doekje om de pasta op het glas te wrijven. Spoel hierna het glas met water af. Is de verkleuring nog niet verdwenen? Dan herhaalt u de twee stappen tot dat dit wel het geval is.

Stap 2: Plaats alleen glazen in uw vaatwasser die vaatwasser bestendig zijn

Hierbij gaat het om glazen die bestendig zijn tegen een vaatwasser. Op kristalglas kunnen bijvoorbeeld krassen ontstaan. Dit wil niet zeggen dat vaatwasser bestendige glazen helemaal geen glascorrosie krijgen. Bij lang gebruik van dezelfde glazen zal er ook glascorrosie ontstaan.

Stap 3: Gebruik het juiste vaatwasprogramma

Hoge temperaturen zijn niet geschikt voor glaswerk. Vermijdt daarom vaatwasprogramma’s met hoge temperaturen. Hierbij adviseren wij u om glaswerk met vaatwasprogramma’s met 40 graden te wassen. Daarnaast helpt het gebruik van glansspoelmiddel ook om glascorrosie te voorkomen. Als laatste is het belangrijk om de zoutdosering op het juiste niveau in te stellen. Te weinig zout versnelt namelijk glascorrosie, terwijl te veel zout juist in kalkaanslag resulteert. Lees meer over zout in onze blog: De belangen van zout in uw vaatwasser

Persoonlijk advies in één van onze winkels

Heeft u na het lezen nog vragen met betrekking tot het verwijderen van kalkaanslag of het voorkomen van glascorrosie? Of heeft u nog vragen over de juiste vaatwasser afgestemd naar uw wens. Bezoek dan één van onze winkels of neem contact op.