Wat is de zuigkwaliteit van een stofzuiger?

Een betere zuigkwaliteit zorgt ervoor dat u minder vaak heen en weer hoeft te bewegen met uw stofzuiger voordat uw vloer schoon is. Hoe beter de zuigkwaliteit, hoe eerder u klaar bent met stofzuigen. In dit artikel onderscheiden we de zuigkwaliteit van drie typen stofzuigers: stofzuigers met zak, stofzuigers zonder zak en steelstofzuigers.

Specificaties stofzuigers met zak en zonder zak

Bij een stofzuiger met zak, wordt het stof in een stofzuigerzak opgevangen die in de stofzuiger zit. Zuigt u met een stofzuiger zonder zak, dan komt het stof terecht in een opvangbak.

 • Prestatieklasse op harde vloeren: hoe hoger deze klasse, hoe beter de prestatie op harde vloeren, zoals tegels of parket
 • Prestatieklasse op zachte vloeren: hoe hoger deze klasse, hoe beter de prestatie op zachte vloeren, zoals tapijt
 • Capaciteit stofzak/stofbak: hoe meer ruimte in de opvangzak/opvangbak, hoe langer de stofzuiger zijn zuigkracht behoudt.
 • Regelbare zuigkracht: hiermee kunt u de zuigkracht aanpassen aan het vloertype.
 • Combiborstel: speciale borstel voor harde vloeren en laagpolig tapijt.
 • Parketborstel: speciale borstel voor kwetsbare, houten vloeren.
 • Turboborstel: speciale borstel voor dierenharen, tapijt en grove vloerkleden.
 • Type cycloonfilter: alleen van toepassing op stofzuigers zonder zak. Hoe beter het cycloonfilter, hoe langer de zuigkracht van de stofzuiger behouden blijft.

Alle stofzuigers met zak
Alle stofzuigers zonder zak

Specificaties steelstofzuigers

Een steelstofzuiger is een draadloze stofzuiger die u veel bewegingsvrijheid geeft. De motor en de stofbak zijn verwerkt in de steel van de stofzuiger waardoor u deze eenvoudig met een hand kunt bedienen.

 • Capaciteit stofbak: hoe meer ruimte in de opvangbak, hoe langer de stofzuiger zijn zuigkracht behoudt.
 • Maximale accuduur: hoe langer u stofzuigt met uw stofzuiger, hoe meer stof en vuil u opzuigt in één stofzuigbeurt.
 • Accuspanning: hoe hoger de accuspanning, hoe eenvoudiger de stofzuiger het stof opzuigt.
 • Turbofunctie: met een turbofunctie verwijdert u grof vuil beter uit tapijt of vloerkleed.
 • Type cycloonfilter: hoe beter de kwaliteit van het cycloonfilter, hoe langer de zuigkracht van de stofzuiger behouden wordt wanneer de opvangbak bijna vol is.

Alle steelstofzuigers

Zuigkwaliteit top-, midden- en basisklasse

Zuigkwaliteit basisklasse

Basisklasse stofzuigers hebben minder dan 50% van de hierboven genoemde specificaties. Deze stofzuigers scoren bijvoorbeeld niet hoog op de prestatieklassen, hebben een klein stofopvang of geen cycloonfilter. U levert hierbij wat in op de zuigkracht, maar dat ziet u ook terug in de prijs. Gebruikt u de stofzuiger niet vaak, dan is een basisklasse stofzuiger meer dan voldoende. Steelstofzuigers met zuigkwaliteit basisklasse gebruikt u voor ‘erbij’. Zo hebben deze stofzuigers bijvoorbeeld slechts één zuigstand en weinig opzetborstels. Deze stofzuigers zijn prima voor kleine schoonmaakklussen.

Zuigkwaliteit middenklasse stofzuigers

Middenklasse stofzuigers hebben minimaal 50% van de hierboven genoemde specificaties. Zo hebben deze stofzuigers bijvoorbeeld niet alle mogelijke borstels, maar wel hoge prestatieklassen of een cycloonfilter. Met een stofzuiger met zuigkwaliteit middenklasse haalt u een goede stofzuiger in huis voor uw dagelijkse stofzuigbeurt. Het kan zijn dat u vaker over hetzelfde stuk vloer heen moet bewegen met de stofzuiger voor een schoon resultaat. Steelstofzuigers met zuigkwaliteit middenklassen hebben bijvoorbeeld geen turbofunctie, maar wel een grote(re) opvangbak en een redelijk hoge accuspanning.

Zuigkwaliteit topklasse stofzuigers

De stofzuigers met zuigkwaliteit topklasse koopt u omdat u het beste schoonmaakresultaat wilt. Een topklasse stofzuiger heeft namelijk minimaal 70% van bovenstaande specificaties. Deze stofzuigers zijn inbegrepen met meerdere speciale borstels voor elke vloertype en onderscheiden zich door hun hoge prestatieklassen. Stofzuigers zonder zak met zuigkwaliteit topklasse hebben een krachtige cycloonfilter, die ervoor zorgt dat de zuigkracht van uw stofzuiger niet afneemt als de opvangbak bijna vol is. Steelstofzuigers met zuigkwaliteit topklasse onderscheiden zich door hun hoge accuspanning of mini-turboborstel, en turbofunctie.

Vloertypen

De zuigkwaliteit van een stofzuiger verschilt per ondergrond. Bij Eldi maken we daarom onderscheid tussen stofzuigers voor harde/houten vloeren en stofzuigers voor tapijt.

De juiste stofzuiger en borstel per vloertype

Conclusie

Vind u het belangrijk dat uw stofzuiger na een of twee bewegingen het vuil opzuigt, kies in dat geval voor een stofzuiger met minimaal zuigkwaliteit middenklasse. Wilt u een stofzuiger met de beste prestaties op meerdere vloertypen? Kijk dan vooral naar topklasse stofzuigers. Gebruikt u uw stofzuiger maar af en toe voor wat kleine schoonmaakklussen, dan is een basisklasse zuigkwaliteit voor u voldoende.

Wat is de bouwkwaliteit van een stofzuiger?